NYHETER

  • World Missionaries

Min resa till Bolivia

Uppdaterad: 13 nov 2018


Kristen Gemenskap har sedan många år ett stort och omfattande arbete i Bolivia. Jag har läst mycket om arbetet och Henry Holmberg har berättat mycket om olika projekt, församlingar och pastorer som är anslutna till oss.


I början av januari åkte jag iväg dit. På flygplatsen i Santa Cruz väntade Klas-Gunnar Axelsson, Carmen och Oscar Gonzales på mig. Klas-Gunnar har varit missionär i Bolivia sedan 60-talet. Klas-Gunnar var min guide och introducerade mig för alla medarbetare under resan. Vi begav oss ganska direkt till staden Vallegrande. Där fick jag tillfälle att träffa några fadderbarn som vi understödjer. Den första familjen bodde långt ute på landet och levde mycket enkelt. De ville bjuda oss på en middag och den bestod av kokta ägg, potatis och torkad majs. Familjen uttryckte sin stora tacksamhet för det stöd som deras son har fått under några år. De berättade att det gjorde att han kunde fullfölja sina studier och behövde inte arbeta samtidigt. Hade han inte fått denna hjälp så hade pojken fått möta en framtid utan utbildning. Tänk vilken skillnad dessa gåvor gör i människors liv.

     På kvällen höll vi ett väckelsemöte i Vallegrande. Lokalen var välfylld och flera gav gensvar till evangeliet.


Efter besöket i Vallegrande så åkte vi vidare till Cochabamba som är en större stad mitt i Bolivia. Carmen och Oscar Gonzales har sin församling där. I stadens centrum har man rest en Kristus staty, lik den i Rio de Janeiro. Men denna staty är faktiskt ännu högre. Jag fick även är möjligheten att predika på ett kvällsmöte. Carmens dotter (Shirley) var mötesledare och hade också ansvar för musiken. Hon är för övrigt också ungdomspastor i församlingen. Från Cochabamba gjorde vi sedan en dagsutflykt till staden Oruro. Det är en gruvstad som ligger 3710 meter över havet. I Oruro har vi 23 fadderbarn. På kvällsmötet fick jag träffa de allra flesta av barnen och även de uttryckte sin stora tacksamhet till den hjälp som de får. Det fanns också en hel del andra familjer som önskade komma in i vårt fadderbarns verksamhet.


Sedan gick resan vidare till Entre Rio där vi har ett arbete genom pastor Hugo Nelson. Jag tror att många av er läsare har träffat honom eftersom han har varit i Sverige vid flera tillfällen. Hugo arbetar med en egen närradio-kanal. Han berättade för mig att varje dag ringer 5-8 personer på grund av radiosändningarna.

     På söndagen fick jag förmånen att predika i hans församling. Efter gudstjänsten blev det dop. Hugos två döttrar ville döpa sig och Klas-Gunnar fick förmånen att döpa dom i en flod utanför staden.


Efter besöket hos pastor Nelson så åkte vi sedan till Montero. I Montero arbetar vi tillsammans med familjen Rivera som består av pappa David och mamma Roxana och deras tre döttrar och sonen David Jr. De koordinerar ca 70 fadderbarn och leder också vårt största arbete i Bolivia, nämligen dagiset Inez. På Inez dagis finns 20 barn inskrivna. När jag kom dit så hade dom ordnat en extra fest. Familjen Riviera ordnade riktigt härlig grillmat som kallas för Azado i Sydamerika. Vi kunde också köpa in några extra presenter till barnen i dagiset. Jag har fått resa till många olika platser på jorden och alla länder har sin speciella prägel, så även Bolivia.


Jag hade hört mycket om landet och folket men det var en helt annan sak att få se det med egna ögon. Jag är väldigt tacksam för att jag fick åka dit och se det fina arbete som Kristen Gemenskap har gjort där. Jag vill också passa på att tacka er alla som på ett eller annat vis står med i arbetet i Bolivia. Och jag hoppas och tror att vi tillsammans kan ta detta vidare in i framtiden, det är med stor tillförsikt jag ser fram emot att se Bolivia arbetet utökas.


Artikeln är skriven av Micael Lahtinen.

24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla